VIDEO: Jako nevrijeme poharalo dio Istre, ima materijalne štete

Objavljeno: 03. kolovoza 2020. u 19:53h

Nakon dnevnih nestabilnosti koje su najžešće bile na sjeveroistoku poluotoka, u kasnim poslijepodnevnim satima jako pogoršanje vremena zahvatilo je i zapad Istre.


Na otvorenom moru razvio se snažan olujni sustav koji je glavninom zahvatio Poreč, Novigrad i Umag gdje je nevrijeme bilo najjače. Prema jugu, a naročito južnije od Rovinju promjena je bila slabije izražena.

U centru nevremena koje je zahvatilo Umag udari vjetra vjerojatno su dostizali i 150 km/h, za što je zaslužan silovit downburst, odnosno olujan vjetar koji puše iz centra grmljavinskog sustava. Vjetar je rušio stabla, nosio kontejnere, a u Poreču je stablo palo na autobusnu stanicu.

U Umagu ima znatne materijalne štete.

Umag, silovit downburst. Video: Eni Gere

Petrovija, bliski susret s munjom. Video: Ivan Tarandek

Temperature zraka s prolaskom oluje naglo su se snizile za 10-ak stupnjeva Celzija, a obilna kiša zabilježena je diljem istarskog poluotoka.

Naša postaja Černehi na Ćićariji zabilježila je čak 87 mm, a od ostalih postaja izdvojimo Poreč (34 mm), Pazin (32 mm) i Labin (30 mm) i Umag (25 mm). U Puli je palo 18 mm.

Osim u Istri, do jakog razvoja oblaka došlo je i u središnjoj Hrvatskoj, a naročito žestoko bilo je kod Karlovca gdje se razvila superćelija koja je donijela tuču. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti