Veliki problemi u Alpama, u Austriji evakuirano skijalište Hochkar

Objavljeno: 08. siječnja 2019. u 12:57h

Sa svakim novim centimetrom snijega stanovnici Alpa sve više strahuju jer, prema lokalnoj prognozi, oborine će se nastaviti tijekom čitavog tjedna. Upozorenje na opasnost od lavina podignuto je na 4. razinu, što znači da je opasnost od lavina tolika da i najmanje vibracije mogu izazvati katastrofu, izvještava Dnevnik.hr.


U Austriji je u ponedjeljak evakuirano i prvo skijalište na planini Hochkar, koje se nalazi na 1770 metara nadmorske visine. Austrijske vlasti strahuju od ogromnih lavina, a jedan takav slučaj zabilježen je prije 20 godina u Galtüru, kad je lavina zatrpala čitavo mjesto i odnijela 31 život.

Unatoč naporima stručnjaka koji su kontroliranim eksplozijama pokretali sigurne lavine sa spomenute planine, tamo su snježne oborine izvan kontrole, jer je u vrlo kratkom vremenu napadalo čak metar svježeg snijega. Mjestimice snježni pokrivač na tom području mjeri i do tri metra dubine.

Gradonačelnik Hockhara Friedrich Fahrnberger naredio je potpunu evakuaciju, piše Bild. Novinarima je pristup tom području zabranjen.

Stanovnici zabačenijih austrijskih područja, poput Sankt Veita im Pongau ili Pölstala, ostaju zarobljeni u snijegu i još se ne zna kad bi se mogla uspostaviti normalna komunikacija s njima.

Snježne oborine sve su jače i u Njemačkoj. Vlasti okruga Misenbacha u Bavarskoj u ponedjeljak su proglasile stanje elementarne nepogode.

“Čitav tjedan očekuje se nastavak snježnih oborina u Austriji i na jugu Bavarske. Očekuje se jedan do dva metra novog snježnog pokrivača”, kaže za Bild meteorolog Dominik Jung.

Jung upozorava da nisu samo vozila ugrožena tako velikim nanosima snijega, već da i mnoge zgrade jedva mogu podnijeti teret tolikog snijega. “Polako ali sigurno, situacija će postajati sve dramatičnija”, kaže. (Dnevnik.hr).

Komentiraj

Povezane vijesti