Velike vrućine i sparina završavaju lokalnim nevremenima i kišom

Objavljeno: 02. kolovoza 2020. u 19:20h

Kao što je uobičajeno za početak kolovoza, najtoplije ljetne dane početkom novog tjedna postupno će prekinuti jači grmljavinski pljuskovi i neverini. Pritom neće izostati ni lokalna nevremena.


Atmosfera će se destabilizirati već u ponedjeljak, povodom čega je DHMZ putem Meteoalarma izdao narančasti stupanj upozorenja. Za “riječku regiju” u koju spada i Istra upozorenje se odnosi na mogućnost izraženijih grmljavinskih pljuskova, naročito poslijepodne. Vjerojatnost grmljavine pritom je veća od 70 %.

“Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, napominju u DHMZ-u.

I prognoza olujnih parametara ide u prilog mogućnosti razvoja grmljavinskih ćelija koje će ponegdje uzrokovati jače olujno nevrijeme.

U utorak će se atmosfera postupno destabilizirati u cijeloj zemlji, a vrlo nestabilno bit će diljem Jadrana uz veliku mogućnost razvoja jakih grmljavinski sustava koji mogu iznjedriti i pijavice. S burom koja stiže krajem dana u Istru i na Kvarner temperature zraka postupno će se sniziti.

Prema svemu sudeći nestabilno vrijeme zadržat će se i u srijedu, naročito na istoku i jugu zemlje, a onda u drugom dijelu tjedna slijedi postupna stabilizacija atmosfere i zatopljenje.

Ljeto (naravno) nije reklo svoje, već u četvrtak ponovno će biti vruće, a i vikend će također proteći u znaku vrućeg ljetnog vremena. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti