Već krajem tjedna moguća nova jaka promjena vremena!

Objavljeno: 18. lipnja 2018. u 10:44h

Nakon kratkotrajnog jačanja Azorske anticiklone koja nam je donijela pravo ljetno vrijeme, prema većem dijelu prognostičkih modela već krajem tjedna izgledno je novo pogoršanje vremena.


U nastavku tjedna prostrano anticiklonalno polje ojačat će iznad Velike Britanije i Atlantika, što će omogućiti prodor osjetno svježijeg i vlažnog zraka na europsko kopno.

Neki prognostički modeli pritom predviđaju i drastičan pad temperature zraka, primjerice iznad Njemačke na 850 hPa (oko 1500 m.n.v.) temperatura zraka mogla bi se sniziti na 0 °C!

Izraženije fronte sa sjeverozapada u ovom dijelu godine Hrvatskoj najčešće donose brze promjene vremena uz česte grmljavinske pljuskove, a u Istri i na Kvarneru kao i u unutrašnjosti Hrvatske pritom lokalno zna biti obilnih oborina.

U pravilu, promjena ovakvog tipa se najslabije osjeti u Dalmaciji, no prema trenutnim prognostičkim modelima i na tom području moglo bi biti mjestimične kiše i pljuskova uz pad temperature zraka.

Temperature zraka mogle bi se osjetno sniziti. ICON predviđa pad temperature zraka na sjeverozapadu zemlje za više od 10 stupnjeva Celzijevih uz prolazno jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar koji će pojačavati dojam svježeg vremena.

Pošto do prognoziranog termina ima još 5 dana, a nalazimo se u toplom dijelu godine kada se jake promjene vremena nerijetko znaju značajno ublažiti i samo 3 dana ranije, najave treba uzeti s određenom rezervom te pratiti izvješća idućih dana! (P.R./IM).

Povezane vijesti