Već 50 dana bez prave kiše u Istri, značajnije količine stižu početkom svibnja?

Objavljeno: 21. travnja 2020. u 13:29h

Ni aktualna promjena vremena Istri nije donijela značajnije ili bolje reći mjerljive količine kiše, a u nastavku tjedna ponovno nas očekuje sunčanije i toplo vrijeme s burom.


Posljednja “prava”, odnosno obilnija kiša u Istri pala je prvog dana ožujka kada je prosječno zabilježeno 20-ak mm, a dodatnih 10-ak mm palo je 06.03. Tek su lokalno pale značajnije količine, no riječ o manjem dijelu područja.

Kao zanimljivost možemo spomenuti kako je posljednja obilna kiša u Puli (>30 mm/24 h) pala prije više od 5 mjeseci, preciznije 12.11.2019.

Nastavak tjedna ne donosi nam toliko željenu kišu. Od srijede očekujemo sunčanije i svakim danom sve toplije vrijeme, a slično vrijeme zadržat će se i za vikend. Dnevne temperature zraka bit će prave proljetne te će se kretati između 20 i 24 °C, a još toplije će biti u unutrašnjosti Hrvatske.

Kišan početak svibnja?

Prema trenutnim prognostičkim modelima značajnije kiše nema na vidiku do kraja mjeseca, no početkom svibnja možda se na tjedan dana situacija promijeni.

Naime, tjedne prognoze ECMWF-a upućuju na mogućnost pojave kraćeg perioda kišovitijeg vremena i to u razdoblju od 04. do 10. svibnja, što bi povećalo izglede za konkretnu kišu na cijelom području.

No takva predviđanja trebamo uzeti s rezervom, pošto je uslijed gospodarske krize i drastičnog smanjenja zračnog prometa (i do 65 %) koji sudjeluje u prikupljanju ulaznih podataka upitna preciznost vremenskih prognoza, o čemu smo već pisali. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti