Uz obalu Grenlanda 23 °C, u kampu Summit na 3202 m 4,7 °C!

Objavljeno: 03. kolovoza 2019. u 12:16h

Ekstremna toplina na Grenlandu traje mjesecima, a nekoliko dana s prosječnim temperaturama koji se povremeno jave nikako ne mogu spriječiti ogroman gubitak ledene mase.


Prema pisanju CNN-a, Grenland je samo u četvrtak izgubio 11 milijardi tona leda,dok je ove sezone ukupno izgubio 197 milijardi tona. Iako se sezonski led uobičajeno topi u toplom dijelu godine, ekstremna toplina koja neprekidno traje 4 mjeseca ostavlja velike posljedice.

I zaista, gledajući meteorološke podatke iz Narsarsuaqa na jugu otoka dolazimo do zapanjujućih saznanja. Dnevne temperature zraka prelaze 20 °C, što je veliki ekstrem za to područje pošto su u blizini ledenjaci!

Tako je jučer izmjereno čak 23,4 °C, dok je dnevni minimum iznosio 9,2 °C. Prosječna dnevna temperatura zraka bila je čak 16,7 °C.

Da bi dočarali koliko je to zaista toplo za to područje, dovoljno je pogledati prosječne vrijednosti za kolovoz za Narsarsuaq.

Prosječna dnevna temperatura zraka iznosi 9,9 °C, prosječna maksimalna 13,7 °C, a prosječna minimalna 6,4 °C. Dolazimo do zaključka kako je dnevna temperatura zraka za 10-ak stupnjeva Celzijevih veća od uobičajene za doba godine.

Iznad 3000 m pozitivna temperatura

Najviše nas je iznenadio podatak o maksimalnoj temperaturi zraka na 3202 m visokom kampu Summit gdje je ujedno i istraživačka postaja.

Prema podacima OGIMET-a, temperatura zraka jučer se popela na čak 4,7 °C! Riječ je o postaji u središnjem dijelu otoka, na vrhu grenlandske ledene ploče.

Dosadašnji maksimalni rekord za tu lokaciju za kolovoz iznosi -1,4 °C, što znači da je rekord oboren za čak 6,1 °C! (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti