Ušli smo u stanje dugotrajnog toplinskog vala…

Objavljeno: 10. srpnja 2024. u 14:45h

Ušli smo u stanje dugotrajnog toplinskog vala, bez određenog dana kojeg bi mogli okarakterizirati kao vrhunac. Iznadprosječno toplo vrijeme potrajat će barem do kraja dekade, a možda i dulje.


Koliko su temperature zraka iznad prosjeka možda najbolje dočarava GFS ensemble. Crvena linija predstavlja prosjek, a ostale prognozu temperature zraka na 850 hPa (oko 1500 m.n.v.). Kao što možemo uočiti, temperature zraka bit će konstantno ustaljene značajno iznad prosjeka.

Temperature zraka značajno iznad prosjeka (crvena linija) do daljnjega, izvor: GFS/Wetterzentrale

Vrlo vruće, a ponegdje i ekstremno vruće bit će u cijeloj regiji. Maksimalne temperature zraka na istoku Hrvatske i u Dalmatinskoj zagori penjat će se lokalno i iznad 40 °C, dok maksimalne vrijednosti u Istri u predstojećem razdoblju ne bi trebale prelaziti 39 °C.

I noći će biti neugodno tople, a tome smo svjedočili već sinoć kada je u 23 sata navečer u Senju bilo čak 30 °C uz nesnosnu sparinu. Ugodnije će se spavati tek u dijelovima središnje Istre gdje će temperature ipak samo rijetko padati ispod 20 °C.

Očekivane temperature zraka sredinom subote, izvor: WRF, Istramet

Iako jače promjene vremena nema na vidiku, do krajnjeg sjevera regije, u što svrstavamo sjever Slovenije i Austriju povremeno će “procuriti” manja količina svježijeg i vlažnog zraka, međutim bez većeg utjecaja na vrijeme u našem kraju. Ipak, spomenute države mogle bi imati problema s jakim lokalnim razvojem oblaka, što se naročito odnosi na Austriju. (P.R./IM).

Na krajnji sjever regije povremeno bi moglo procuriti i nešto svježijeg zraka uz nevremena, izvor: WRF, Istramet

Povezane vijesti