Upad visinske ciklone u Sredozemlje široj regiji donosi grmljavinske oluje

Objavljeno: 11. srpnja 2021. u 20:41h

U novi tjedan ući ćemo s vrućim ljetnim vremenom, no promjena je na vidiku. Sredinom tjedna visinska ciklona upast će u Sredozemlje uz razvoj plitke doline iznad sjeverne Italije, što će potaknuti destabilizaciju atmosfere.


Šira regija počevši od sredine tjedna valja očekivati jake grmljavinske nestabilnosti, a s obzirom na olujne parametre, vjerojatno će lokalno biti i krupne tuče, pijavica, na talijanskom kopnu moguće i tornada.

Prve nestabilnosti prema svemu sudeći u Istru stižu krajem utorka kada bi naročito na sjeverozapadu poluotoka moglo biti izraženih neverina uz prolazno jak vjetar promjenjivog smjera. Nakon prolaska prvih neverina, drugi dio tjedna donosi nam 4-5 °C niže temperature zraka uz lokalne pljuskove.

Nakon dugog perioda iznadprosječne topline, prema današnjim izračunima modela vrijednosti će se konačno sniziti u okvire prosječnih za doba godine. Pošto smo u srcu ljeta to naravno znači ljetne vrućine, ali bez toplinskih valova na našem području.

Temperature zraka u okviru prosječnih vrijednosti mogle bi se zadržati 10-ak dana, odnosno kroz veći dio 2. dekade i početkom 3. dekade uz česte nestabilnosti, naročito u unutrašnjosti i gorju. (P.R./IM).

Povezane vijesti