Unutrašnjost Hrvatske pod snijegom, pahulje na Kvarneru, a zabijelio se i dio Dalmacije

Objavljeno: 24. ožujka 2020. u 10:18h

S prvim danima kalendarskog proljeća u Hrvatsku je stigla zima. U kopnenom području pada snijeg uz stvaranje pokrivača, ali pahulje lepršaju i ponegdje na Jadranu uz samo more.


Jutros se nakratko zabijelio Primošten, pošto su u tom dijelu Dalmacije zabilježeni pljuskovi snijega. Umjeren snijeg nošen burom pada i na dijelu Kvarnera, zabijelio se Hreljin, dok u neposrednom zaleđu vlada prava mećava. Snijeg je jutros zabijelio čak i Crikvenicu.

Puše umjerena i jaka bura, lokalno s olujnim udarima. Bura pojačava dojam pravog zimskog vremena, no i stvarne temperature zraka su osjetno ispod prosječnih za doba godine. U 10 sati vrijednosti se na istarskom području kreću između -1 °C na Poklonu na Učki i 9 °C koliko bilježi naša postaja na Brijunima.

Prema mjerenjima DHMZ-a, jutros najviše snijega u Hrvatskoj ima u Otočcu gdje je u 7 sati izmjereno čak 25 cm. Od ostalih mjernih postaja vrijedi izdvojiti Daruvar (19 cm), Zavižan (18 cm) i Gospić (16 cm).

Od postaja na moru, u Senju su izmjerena 2 cm, a Šibeniku 1 cm.

Snijeg nije rekao svoje. Prema prognostičkim modelima u idućim danima bit će ga još, naročito u Gorskom kotaru i Lici gdje može doći do podebljanja pokrivača za 15-30 cm. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti