Ugodno ljeto možemo zahvaliti samo regionalnoj sinoptici, globalne promjene trenda nema

Objavljeno: 18. srpnja 2020. u 08:30h

Jedno od ugodnijih ljeta u posljednjih 20-ak godina možemo zahvaliti povoljnoj regionalnoj sinoptici, a ne globalnoj promjeni trenda, odnosno “usporavanja” globalnog zatopljenja.


Iako se često na društvenim mrežama može pročitati kako je za “normalizaciju” vremena zaslužna naprasna blokada gospodarske aktivnosti ovog proljeća, to ne može biti točno. Prekratko je razdoblje da bi mogli vidjeti efekte smanjenja emisije CO2 i ostalih stakleničkih plinova, a i globalno se nastavlja trend sve toplijeg vremena.

Za ugodno ljeto u velikom dijelu Europe zaslužena je regionalna sinoptika, odnosno česti prodori svježeg i vlažnog oceanskog zraka, kao i razvoj visinskih ciklona u središnjem dijelu kontinenta što dugoročne prognoze nisu predviđale.

Ekstremna toplina u Sibiru i na Sjevernom polu

Prema izvješćima Svjetske meteorološke organizacije (WMO), ova godina u Sibiru do sada je rekordno topla. Odstupanje temperature zraka od prosjeka tijekom prvih 6 mjeseci veće je od 5 °C, dok je u lipnju ono iznosilo nevjerojatnih 10 °C. Uz to, oboreni su brojni temperaturni rekordi o čemu smo i pisali.

I situacija s ledenim pokrovom na Sjevernom polu pokazuje kako se trend smanjenja pokrova nastavlja i ove ljetne sezone. Gledajući sve godine od početka mjerenja 1979., niti jedne sezone na današnji dan nije bilo manje leda.

Izvješće američke Agencije za snijeg i led pokazuje kako je trenutno pod ledom 7,35 milijuna četvornih kilometara, dok je prosjek 1981.-2010. čak 9,55 milijuna četvornih kilometara.

Analizirajući ove podatke možemo biti zadovoljni kako Europa prolazi ove ljetne sezone po pitanju pozitivnih temperaturnih ekstrema, jer će oni uzimajući u obzir globalna kretanja temperature idućih sezona svakako biti naša realnost. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti