U utorak u Bordeauxu oboren apsolutni rekord, izmjereno je 41,2 °C

Objavljeno: 24. srpnja 2019. u 07:52h

Kratak, ali snažan toplinski val zahvatio je u utorak sjeverozapadnu Europu pojačavajući strah od još veće suše, a rekordna temperatura izmjerena je u francuskom gradu Bordeauxu, izvijestio je RTL.


U utorak poslijepodne u Bordeauxu je izmjereno 41,2 °C što je novi temperaturni rekord.

Temperature će idućih dana nastaviti rasti u čitavoj zapadnoj Europi, ali već u petak počet će padati, predviđaju meteorološke službe.

Vlasti u francuskoj prijestolnici uvele su treći od četiri stupnja plana obrane od ekstremnih temperatura koji predviđa otvaranje “dvorana za osvježenje” u javnim objektima te postavljanje privremenih javnih česma i raspršivača vlage kao i niz mjera namijenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama ljetnih žega koje su 2003. samo u Francuskoj odnijele 15.200 života.

Slične se mjere provode i u drugim europskim gradovima. U Beču, u Austriji, gradske vlasti su pomogle u razvoju nove aplikacije pod nazivom “Gradske oaze” pomoću koje stanovnici mogu pronaći mjesta za osvježenje: parkove, fontane i slično.

Sudionici biciklističke utrke Tour de France češće piju, svakog sata dobivaju tri boce ili 1,5 l vode.

Druga žrtva toplinskog vala je francuska elektrokompanija EDF koja je ovog tjedna morala zaustaviti dva nuklearna reaktora u elektrani u Golfechu, na jugozapadu Francuske, zbog temperature vode u rijeci Garonnei koja se koristi za hlađenje reaktora. (Hina/RTL).

Komentiraj

Povezane vijesti