U utorak stiže žestoka hladna fronta uz snijeg, a zatim prijeti jak mraz

Objavljeno: 03. travnja 2021. u 12:33h

Prošle noći preko našeg područja premjestila se hladna fronta, no kiše je bilo u malim količinama. Na novu frontu nećemo trebati dugo čekati, no ona nam umjesto toliko željene kiše donosi snijeg i mraz.


U posljednjih 12-sati u Istri je palo malo kiše, uglavnom između 1 i 6 mm. Tek je nešto značajnije količine zabilježila naša postaja na Ćićariji podno Žbevnice gdje je palo 12 mm.

Na matuljskom području izmjereno je konkretnih 20-ak mm, a slične se količine bilježe i na riječkom području. Na kvarnerskim otocima palo je uglavnom oko 5 mm, slično kao i u Istri.

U Gorskom kotaru kiša je okrenula na snijeg, a u višim predjelima došlo je i do stvaranja tanjeg snježnog pokrivača. Prema izvješću DHMZ-a, u Begovom Razdolju jutros je izmjereno 3 cm snijega.

Snijeg u Gorskom kotaru jutros, video: Đorđe Dokmanović

S ovom hladnom frontom završio je period iznadprosječno toplog vremena. Barem do sredine travnja prema svemu sudeći temperature zraka ostat će većinom ispod prosjeka za doba godine.

Tome će najviše doprinijeti iznimno snažna hladna fronta koja stiže u utorak. Prema trenutnim projekcijama prognostičkih modela donosi nam oštar pad temperature zraka i oborine. Snijega bi lokalno nakratko moglo biti čak i do mora, a stvaranje tanjeg snježnog pokrivača izgledno je u višim dijelovima središnje Istre.

U gorskim predjelima izgledan je obilan snijeg, lokalno uz 30 cm pokrivača, a snijega će prema svemu sudeći biti i u nizinama središnje Hrvatske.

Fronta će brzo protutnjati našim područjem uz razvedravanje i smirivanje vjetra, a to će nažalost omogućiti jako noćno ohlađivanje. U srijedu i četvrtak tako nam prijeti zaista izražen travanjski mraz kada bi se temperature zraka mogle sniziti ispod -5 °C.

U Gorskom području temperature zraka mogle bi pasti blizu -10 °C, što se dobro može uočiti u prognozi WRF-a. Nadamo se ublažavanju ovih prognoza, iako su projekcije svih modela poprilično složne. Nove prognoze pratite u našem trodnevnom izvješću. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti