U Tinjanu smo realizirali pilot projekt instalacije vlastite agrometeorološke postaje

Objavljeno: 08. svibnja 2020. u 16:56h

Usprkos svim zdravstvenim i gospodarskim nedaćama koje su nas zadesile ove godine, tijekom proljeća uspjeli smo realizirati novi projekt u Tinjanu.


Instalirali smo vlastiti model agrometeorološke postaje koji bilježi glavne meteorološke podatke, uključujući temperaturu i vlažnost zraka, smjer i brzinu vjetra i oborine, ali i one naprednije kao što je temperatura tla na više dubina.

Podaci se na naš server šalju svakih 5 minuta te se trajno spremaju, a bit će dostupni obližnjoj školi za besplatno korištenje podataka u nastavi.

Projekt je u sklopu 13 donacijskog ciklusa s 10.000 kn sufinancirala zaklada Adris kojoj se zahvaljujemo na prepoznavanju rada Istrameta, kao i Općini Tinjan što je omogućila korištenje parcele na koju smo instalirali opremu. Radni naziv projekta bio je “Tehničkim inovacijama do boljeg razumijevanja sezonskih agrometeoroloških oscilacija”.

S instalacijom postaje projekt nije završen, on se nastavlja kroz održavanje sustava kojeg će “do daljnjega” omogućiti Istramet, stoga se veselimo novim saznanjima koje će nam donijeti brojni podaci iz tla i zraka. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti