U Švedskoj jutros izmjereno -40.9 °C

Objavljeno: 06. prosinca 2021. u 11:35h

Ekstremna hladnoća nastavlja dominirati Skandinavijom. Temperature zraka na 850 hPa povremeno su i do 12 °C niže od prosjeka za doba godine, dok su na 2 metra ta odstupanja još i izraženija.


Prema podacima Ogimeta koji objedinjuje mjerenja sa službenih lokacija, najniža temperature zraka jutros je izmjerena na sjeveru Švedske gdje je bilo čak -40.9 °C, što je iznimna hladnoća za sam početak klimatološke zime, iako ne i rekordna za tu lokaciju.

Spomenuta vrijednost izmjerena je u mjestu Naimakka na 402 metra nadmorske visine. Riječ je o najsjevernijoj meteorološkoj postaji u Švedskoj, a zbog svoje mikrolokacije i reljefa često je najhladnije mjesto u Europskoj uniji.

Rekordno niska temperatura za prosinac iznosi -41.8 °C, dok je prosječna minimalna u prosincu -19.3 °C, čime dolazimo do zaključka da je izmjerena vrijednost 21,6 °C niža od prosječne minimalne u prosincu.

Jutrošnje minimalne temperature zraka na sjeveru Skandinavije, izvor: Meteociel

Nije riječ o izdvojenoj lokaciji koja mjeri iznimno niske temperature zraka ovih dana. Dugotrajni polarni val vlada u većem dijelu Skandinavije, a vrijednosti su blizu ekstremno niskih za prosinac u povijesti mjerenja. Hladna je i sjeverozapadna Rusija, nerijetko uz temperature ispod -30 °C. (P.R./IM).

Velika hladnoća na sjeveru i sjeveroistoku kontinenta ovih dana, izvor: Meteociel

Povezane vijesti