U suradnji s Naturom Histricom postavili smo postaju na Paludu, istarsku močvaru

Objavljeno: 22. veljače 2021. u 19:35h

U suradnji s javnom ustanovom Natura Histrica, a u sklopu projekta CREW postavili smo automatsku 2G solarnu meteorološku postaju na Paludu.


Natura Histrica je javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Istarske županije, a u to područje spada i poseban ornitološki rezervat Palud.

Prema pisanju portala inforovinj.com, Palud je močvara koju je 1906. godine austrougarska vojska kopanjem kanala spojila s morem kako bi se povećanim salinitetom vode onemogućilo razvijanje ličinki komaraca i suzbila malarija.

Malariju tako ipak nisu uspjeli suzbiti, a kao posljedica miješanja slatke i slane vode u močvari su svoje stanište našli cipli i jegulje, ribe koje vole bočate vode.

To specifično močvarno područje cijele godine u sebi skriva 220 do danas primijećenih vrsta ptica. Raznolikost i bogatstvo ornitofaune, a osobito ptica močvarica u vrijeme gniježđenja, zimovanja i migracijskih kretanja, najvažnije su atrakcije rezervata kojem će se ljubitelji birdwatchinga posebno veseliti.

Uz malo sreće ili uz stručno vodstvo koje organizira Natura Histrica na Paludu možete vidjeti divlje patke, liske, gnjurce, kokošice, grmuše, vuge, djetliće, treptaljke, svračke i razne druge vrste ptica. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti