U subotu stiže nova fronta, glavnina nestabilnosti na moru srednjeg Jadrana

Objavljeno: 12. srpnja 2019. u 14:50h

Nakon kratkotrajne stabilizacije vremena i osvježenja, pred nama je nova brza promjena koja donosi lokalne grmljavinske pljuskove.


U subotu očekujemo oslabljenu hladnu frontu koja prema svemu sudeći neće donijeti obilnu kišu većem dijelu Istre i Kvarnera, već će se glavnina olujnih sustava razviti južnije na otvorenom moru srednjeg Jadrana gdje su mogući jaki neverini.

Usprkos brzom premještanju fronte, na našem području izgledna je pojava intenzivnijih lokalnih grmljavinskih pljuskova, naročito u gorju. Na otvorenom moru bit će neverina koji mogu uzrokovati prolazno jak vjetar promjenjivog smjera, uz obalu mjestimice čak i zapadnjaka.

Pojava izoliranih neverina moguća je već kasno večeras, naročito u Tršćanskom zaljevu i uz talijansku obalu.

Izdano žuto upozorenje

Povodom pogoršanja vremena, DHMZ je putem platforme Meteoalarma izdao žuto upozorenje za Istru i Kvarner. Upozorenje se odnosi na mogućnost izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Vjerojatnost pojave grmljavine pritom je veća od 40 %.

Najžešće narančasto upozorenje izdano je za splitsku regiju. Upozorenje se odnosi na mogućnost grmljavinskih pljuskova koji mogu donijeti više od 40 mm oborina u kratkom vremenskom roku, vjerojatnost grmljavine pritom je veća od 60 %.

Smirivanje u nedjelju…

Vrijeme će se smiriti već u noći na nedjelju, stoga će drugi dio vikenda donijeti povoljnije vremenske prilike. Prevladavat će pretežno sunčano i ugodno toplo ljetno vrijeme uz dnevne temperature zraka oko 28 °C. Uz jači razvoj oblaka u gorju i dalje može biti lokalnih pljuskova.

Ugodno toplo ljetno vrijeme uz temperature zraka oko prosjeka za doba godine nastavit će se i početkom idućeg tjedna. Vrijeme za poželjeti, bez toplinskih valova! (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti