U srijedu stiže vrlo intenzivna promjena vremena uz obilnu kišu

Objavljeno: 30. rujna 2019. u 22:44h

I u listopad ući ćemo s iznadprosječnom toplinom, no već drugog dana u mjesecu period stabilnog i toplog vremena prekinut će izražena hladna fronta.


Većini Istre protekli su dani zaista donijeli pravi kasnoljetni ugođaj uz temperature zraka i do 27 °C, a slično je bilo na ostatku Jadrana.

Neuobičajeno toplo i stabilno vrijeme za doba godine u srijedu će prekinuti hladna fronta uz stvaranje plitke ciklone iznad sjeverne Italije. U takvoj situaciji očekuje nas brza promjena vremena uz kišu i pljuskove praćene grmljavinom.

Pritom će lokalno biti obilnije kiše, a mogući su i vrlo intenzivni pljuskovi uz veće količine kiše u kratkom vremenskom roku (>50 mm). Prema večerašnjim izlazima prognostičkih modela, fronta bi intenzivnija mogla biti na Kvarneru nego li u Istri.

Pad temperature zraka

Iza fronte počet će dotok osjetno hladnijeg zraka, a iznad BiH temperatura zraka na 850 hPa mogla bi se nakratko sniziti na 0 °C. Samim time u najvišim planinskim predjelima očekuje se i nešto snijega, no zahladnjenje ipak neće biti toliko izraženo da donese veća snježna iznenađenja.

Jugo i jugozapadnjak u noći na četvrtak zamijenit će umjerena i jaka bura koja će lokalno imati olujne udare. Bura će doprinositi dojmu hladnijeg vremena, naročito na Kvarneru gdje će nerijetko imati olujne udare.

Fronta će biti vrlo brza, stoga kidanje naoblake očekujemo već tijekom četvrtka. U nastavku tjedna i za vikend temperature zraka bit će 3-6 °C niže u odnosu dane prije fronte, a osjetno će biti svježija i jutra, kako međuostalom i priliči dobu godine. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti