U srijedu olujni i orkanski udari vjetra, DHMZ izdao najoštrija upozorenja za Jadran

Objavljeno: 04. veljače 2020. u 21:18h

Nakon hladne fronte koja se preko našeg područja premjestila sredinom dana, a koja bi bila primjerenija travnju, noćas slijedi jačanje vjetra na cijelom Jadranu.


Uzrok jačanju vjetra velik je gradijent u tlaku zraka između sjevernog i južnog dijela Jadrana. Tako će prema prognozi ICON-a kojeg možete pratiti ovdje sredinom srijede u Istri tlak iznositi 1020 hPa, dok će se vrijednost na dubrovačkom području kretati oko 1003 hPa.

Izuzev zapadne Istre gdje je na snazi narančasto upozorenje, DHMZ je putem Meteoalarma za cijelu obalu izdao najoštrije crveno upozorenje. Ono se odnosi na jak i olujan vjetar, ponegdje s orkanskim udarima. U početku će biti tramontane i sjevernog vjetra, a zatim će poslijepodne okrenuti na buru.

Očekivani udari vjetra u podvelebitskom primorju mogu dostizati 165 km/h, u većem dijelu Dalmacije 150 km/h, dok maksimalni očekivani udari vjetra na zapadu Istre gdje je na snazi naračasto upozorenje mogu dostizati 110 km/h!

Kao što smo već napisali u trodnevnom izvješću, slabljenje bure očekuje se u noći na četvrtak, a već danju na zapadu Istre okrenut će na sjeverozapadnjak. Temperature zraka neće biti odveć niske za doba godine. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti