U srednjoj Dalmaciji vjetar nasukavao plovila, a na kopnu čupao stabla

Objavljeno: 03. kolovoza 2019. u 09:22h

Na srednjedalmatinskom dijelu Jadranskog mora jaki udari vjetra između 22 i 24 sata dostizali su brzinu i od 40 čvorova što je stvaralo velike valove koji su nasukavali plovila, rekli su u Pomorskom meteorološkom centru Split, piše HRT.


Nacionalna središnjica za trganje i spašavanje na moru zaprimila je oko 130 dojava o nasukavanju plovila, a te su dojave uglavnom stizale od osoba na tim plovilima ili očevidaca ali nema informacija o ozlijeđenima ili stradalima, rekao je dežurni u toj središnjici.

Na splitskom i solinskom području vjetar je lomio i čupao stabla koja su padala po prometnicama, a na više mjesta su stabla padala na parkirana vozila i oštetila ih, rekli su u centru 112 u Splitu. Dodali su da su na više mjesta od siline vjetra padali na tlo i električni stupovi, a na trogirskom je području bilo privremeno nestajalo i struje, izvijestio je HRT.

Kako Dalmacija danas doznaje u Centru 112, u petak navečer zaprimljen je rekordan broj poziva građana ovog ljeta. Nagli dolazak nevremena iznenadio je mnoge, tim više jer se u niti jednom upozorenju nije nagovještavala mogućnost udara vjetra iznad 100 km/h. Ne samo da su se dogodili udari preko 100 km/h, nego je u okolici Splita bilo udara do 148 km/h. (HRT/DD).

Komentiraj

Povezane vijesti