U Španjolskoj iznad 36 °C, bablje ljeto stiže i u Hrvatsku

Objavljeno: 09. listopada 2019. u 14:21h

Prva dekada listopada u našem će dijelu zemlje vjerojatno završiti kao nešto hladnija od prosjeka, ponajviše zbog nižih noćnih temperatura zraka. No druga dekada mjeseca donosi nam značajno pozitivno temperaturno odstupanje.


U Španjolskoj i Portugalu ovih dana vlada pravo ljeto. Najviša temperatura zraka u Europi jučer je izmjerena u Španjolskoj u gradu Jerez de los Caballerosu na jugozapadu zemlje (provincija Bajadoz) gdje je bilo čak 36,7 °C! U Meridi je zabilježeno 35,9 °C, a temperature zraka više od 34 °C zabilježene su i na brojnim drugim lokacijama.

Bablje ljeto

Nakon brze promjene vremena koja u noći na četvrtak donosi tek malo kiše, vrijeme će se stabilizirati, a temperature zraka postupno će rasti. Tako će prema prognozi ICON-a, temperature za vikend u Hrvatskoj nerijetko biti iznad 25 °C, a u toplini će prednjačiti Dalmacija i Slavonija.

Toplo će biti i u Istri i na Kvarneru gdje će se dnevne temperature zraka kretati uglavnom između 20 i 24 °C, ali će posebice “na suncu” prevladavati dojam babljeg ljeta. Noći također neće biti odveć svježe, stoga i dalje neće postojati mogućnost pojave mraza.

Toplije vrijeme od prosjeka, odnosno bablje ljeto moglo bi potrajati kroz cijelu drugu dekadu listopada. Svakako valja spomenuti i to kako se temperatura mora i dalje kreće oko za mnoge ugodnih 20 °C.(P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti