U Skandinaviji do 30 °C, nepogode na jugoistoku Europe

Objavljeno: 16. svibnja 2018. u 13:38h

Dok je u središnjoj Europi zahvaljujući visinskoj cikloni došlo do pada temperatura zraka uz lokalna nevremena, u Skandinaviji vlada pravo ljeto.


Prema podacima meteoroloških instituta, u posljednja 24 sata najtoplije je bilo u Finskoj. U Međunarodnoj zračnoj luci Helsinki-Vantaa izmjereno je čak 29,6 °C, isto koliko i primjerice u zračnoj luci Kastelli na Kreti ili Međunarodnoj atenskoj zračnoj luci.

Dok se Skandinavija grije na ljetnim temperaturama, na jugoistoku Europe zabilježen je razvoj snažnih superćelija uz olujni vjetar i tuču. Najjača superćelija tijekom utorka pogodila je Pleven u Bugarskoj, a kako je to izgledalo možete pogledati u priloženom videu:

I idućih 5 dana u Europi očekuje se nastavak sličnih meteoroloških prilika. U Skandinaviji će biti ekstremno toplo uz vrijednosti temperature i do 10 °C iznad prosječnih za doba godine. Naročito toplo bit će u Finskoj i Norveškoj.

Na ostatku kontinenta vrijednosti temperature kretat će se uglavnom oko prosjeka, uključujući naše krajeve gdje se prema vikendu ipak očekuje postupno zatopljenje. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti