U prvom dijelu jeseni nastavak ljeta, a zatim od sredine listopada poplave i oluje

Objavljeno: 14. kolovoza 2021. u 15:21h

Početkom tjedna američki Accuweather objavio je sezonsku prognozu za nadolazeću jesen koja uključuje rujan, listopad i studeni. Prema svemu sudeći kiše neće nedostajati, međutim ima i dobrih vijesti.


Glavni čimbenik vremena u Europi bit će La Nina koja se postupno razvija u Tihom oceanu, baš kao i tijekom prošle jeseni, stoga bi vremenski obrazac u mnogočemu mogao biti sličan lanjskome.

Kako jesen bude odmicala tako će ciklone sve češće pohoditi naš dio Europe, dok će središnji dio kontinenta nakon katastrofalnih poplava u prvom dijelu jeseni imati predah od velikih kiša. Područje stabilnijeg vremena obuhvatit će i Poljsku te Veliku Britaniju, izuzev početka sezone kada su moguće oluje tropskih karakteristika.

U drugom dijelu jeseni Accuweather očekuje dominaciju “blok situacije”, što posljedično može dovesti do velike ciklonalne aktivnosti u Genovskom zaljevu i općenito južnoj Europi. Rizik za poplave rasti će u alpskom području, na sjeveru Italije, a posljedično i u našim krajevima, naročito krajem listopada i u studenome.

Sezonska prognoza Accuweathera za jesen

Južnije u Sredozemlju (Tirensko, Jonsko i Egejsko more) koje će ostati značajno toplije od prosjeka (3-4 °C), može doći do razvoja mediteranskog uragana, odnosno medicanea koji lokalno zna donijeti velike nepogode.

U cijeloj toj “prijetećoj” prognozi ima i dobrih vijesti, naročito za turističke djelatnike u našoj zemlji. Prvi dio jeseni mogao bi biti stabilniji i iznadprosječno topao, što znači produljenje sezone kroz rujan i listopad. Pritom su mogući i pravi toplinski valovi uz ljetne temperature duboko u jesen! (P.R./IM).

Povezane vijesti