U ponedjeljak počinje klimatološko proljeće, za vikend izgledna prva marčana bura

Objavljeno: 28. veljače 2021. u 08:51h

Puno se nepotrebno dramilo oko nekoliko dana izraženije hladnoće u veljači, a nakon njezinog posljednjeg dijela kojeg su obilježile rekordno visoke temperature zraka, na vidiku je prvo zahladnjenje u ožujku.


U ožujku su tradicionalno poznate 3 marčane bure koje stižu 7., 14., i 21. u mjesecu, naravno riječ je o pučkoj meteorologiji koja nam sugerira kako su tijekom ožujka mogući jači prodori hladnoće. To je i uobičajeno, pošto je ožujak prijelazni mjesec između dva godišnja doba.

Nakon perioda dugotrajne topline, bilo bi neracionalno očekivati kako nas do jeseni ne očekuje barem nekoliko žešćih prodora hladnoće uz snijeg (u gorju). Ožujak je ponekad znao donijeti i obilniji snijeg, posljednji put u Istri on je pao 10.03.2020. kada je na Pazinštini pokrivač ponegdje bio deblji od 25 cm.

Toplo i stabilno vrijeme potrajat će gotovo cijeli idući tjedan, a onda nas za vikend prema svemu sudeći očekuje brzo zahladnjenje. Kako to izgleda na meteorološkim kartama možete vidjeti u kratkom videu.

Prema trenutnim projekcijama brza hladna fronta snizit će temperature zraka u okvire prosjeka, a bit će i oborina. Pritom ovakve fronte Gorskom kotaru znaju donijeti i snijeg, stoga nemojte da vas iznenadi! Stvaranje sredozemne ciklone nije izgledno, stoga će vjerojatno hladnije vrijeme potrajati tek 2-3 dana.

Nadolazeći prodor prema svemu sudeći moći ćemo okarakterizirati kao prvu marčanu buru, a fronta će se poklopiti s datumom kojeg spominje i pučka meteorologija. Treba napomenuti kako s današnjim danom završava klimatološka zima, a mi se okrećemo proljeću koje itekako zna donijeti razne meteorološke “zanimljivosti”! (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti