U petak stiže izražena fronta i bura

Objavljeno: 01. srpnja 2020. u 16:35h

Danas je prvi dan srpnja, odnosno prosječno najtoplijeg i najsušeg mjeseca u godini koji bi ove sezone mogao biti promjenjiviji od očekivanja.


Odmah na početku srpnja ljeto će ponovno pokazati svoju promjenjivu stranu koja nas je pratila i u lipnju. Već u petak stiže jaka fronta povodom koje će nadležne službe vjerojatno u četvrtak objaviti pravodobna meteorološka upozorenja.

Atmosfera će se postupno destabilizirati u četvrtak, naročito u unutrašnjosti Istre i u zaleđu Rijeke gdje može biti izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Još jače nestabilnosti očekuju se u kopnenoj Hrvatskoj povodom čega je DHMZ putem Meteoalarma izdao žuti stupanj upozorenja.

Glavninu pogoršanja vremena očekujemo u petak kada će se prema današnjim modelima sredinom dana preko našeg područja premjestiti intenzivna fronta. Pritom očekujemo mjestimičnu kišu i pljuskove praćene grmljavinom koji lokalno mogu biti vrlo intenzivni uz obilnu kišu u kraćem vremenskom roku.

Fronta će još intenzivnija biti u kopnenom području Hrvatske, a napredujući prema jugu nestabilnosti će biti manjeg opsega, no atmosfera će posvuda biti nestabilna uz mjestimičnu kišu, pljuskove i neverine.

Vrijeme će se postupno smiriti u subotu, stoga za vikend očekujemo povoljne meteorološke prilike, no uz buru. Temperature zraka u odnosu na vrijednosti koje bilježimo ovih dana snizit će za 2-4 °C, no i dalje će biti prave ljetne te primjerene srpnju. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti