U novi tjedan ulazimo s prvom marčanom burom, no značajnija kiša ponovno izostaje

Objavljeno: 10. ožujka 2019. u 19:33h

Nakon iznimno dugotrajnog perioda ekstremne topline uz sušu, u novi tjedan ulazimo s promjenom vremena i zahladnjenjem.


Temperature zraka vraćaju se u prosjek, a očekuje nas i nešto kiše koja ipak neće biti značajnija, naročito na zapadu i jugu Istre. Sa zahladnjenjem u ponedjeljak poslijepodne kiša će u gorju okrenuti na snijeg kojeg nekoliko centimetara može pasti i na Učki. Temperature zraka u odnosu na nedjelju snizit će se i za 10-ak stupnjeva Celzija.

Zapuhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima s olujnim udarima, a na moru zapadne Istre prolazno jak sjeverac. Povodom jačanja bure, Meteoalarm je za ponedjeljak izdao narančasto upozorenje uz očekivane udare iznad 100 km/h. Za Velebitski kanal na snazi je crveno upozorenje, na tom području udari bure mogu prelaziti 110 km/h.

Vrijeme će se postupno smiriti u noći na utorak, stoga će u utorak prevladavati pretežno sunčano vrijeme. Vjetar će navečer postupno oslabiti, o čemu više možete pročitati u našoj trodnevnoj prognozi.

Srijeda ponovno donosi pogoršanje vremena, naročito navečer kada se očekuje mjestimična kiša. U gorju će povremeno padati snijeg uz stvaranje pokrivača. Puhat će umjereno jugo koje će u noći na četvrtak okrenuti na buru.

Treba svakako istaknuti kako će promjena vremena ponovno biti izraženija u Dalmaciji i BiH, što je samo nastavak obrasca vremena kakvo nas je pratilo cijele prošle zime, a kojeg je karakterizirao razvoj ciklona južnije od naših krajeva. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti