U novi tjedan ulazimo s burom, no već od srijede stiže jugo i postupno zatopljenje

Objavljeno: 06. listopada 2019. u 16:21h

U novi tjedan ulazimo s djelomice sunčanim vremenom i burom, no nešto svježije vrijeme neće drugo potrajati.


Prvi dio ponedjeljka obilježit će promjenjiva naoblaka i bura, no na zapadu Istre već sredinom dana i poslijepodne očekujemo postupno smanjenje naoblake uz dulja sunčana razdoblja. Najsunčaniji dan u nizu bit će utorak kada će i bura od sredine dana postupno oslabiti, a na moru zapadne Istre okrenuti na sjeverozapadnjak.

Povodom sutrašnjeg jačanja bure, DHMZ je putem Meteoalarma izdao visoko narančasto upozorenje za cijeli Jadran. Prema njihovim prognozama, podno Velebita te na Kvarneru i Kvarneriću udari bure mogli bi dostizati 110 km/h.

Brzo slabljenje bure, u srijedu jugo

Nakon brzog slabljenja bure tijekom utorka, već u srijedu će zapuhati slabo do umjereno, a na moru povremeno jako jugo. S jugom stiže i osjetno zatopljenje, stoga će prema prognozi ICON-a dnevne temperature čak i u dijelu unutrašnjosti zemlje porasti iznad 21 °C.

Slične temperature očekuju se i na Jadranu, a zbog više oblaka jedino će svježije biti u gorju gdje tijekom prvog dijela četvrtka prema aktualnim prognostičkim modelima može pasti i malo kiše.

Uvod je to u prema svemu sudeći dulji period stabilnog i toplog vremena. U skladu s dobom godine, povremeno će biti više niske naoblake, a ujutro po kotlinama i magle, no temperature zraka bit će iznadprosječno visoke za listopad.

Izuzev utorka, jesenskog mraza nema na vidiku do daljnjega.

Podsjećamo kako detaljnije kratkoročne prognoze možete pratiti u našem trodnevnom izvješću koje je obogaćeno satnom automatskom WRF prognozom. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti