U noći na utorak stiže nova fronta, glavno obilježje BURA!

Objavljeno: 05. srpnja 2020. u 17:42h

Nakon prošle fronte koja je u petak lokalno donijela nepogode u vidu tučonosnog nevremena i kratkotrajne stabilizacije vremena, pred nama je nova promjena.


U noći na utorak preko našeg područja premjestit će se intenzivna hladna fronta uz nagli pad temperature zraka koji će naročito izražen biti u višim slojevima atmosfere. Tako će se vrijednosti na plohi od 850 hPa (oko 1500 m.n.v.) sniziti na samo 5 °C!

Prognostički modeli predviđaju i silovit nalet sjeverca i bure koja bi na poznatim lokalitetima mogla imati i olujne udare, naročito na Kvarneru. Vrhunac bure očekuje se u prvim satima utorka, a zatim bi u drugom dijelu dana postupno trebala slabjeti.

Što se tiče oborina, fronta će značajno izraženija biti u kopnenom području, naročito u Sloveniji gdje bi moglo biti vrlo obilnih količina kiše. Za Istru i Kvarner većina prognostičkih modela prosječno predviđa 10-ak mm kiše, no lokalno bi moglo biti obilnijih količina.

Vrijeme će se postupno smiriti već sredinom dana uz kidanje naoblake i pregršt sunčanog vremena, ali bit će vjetrovito.

Drugi dio idućeg tjedna donosi nam pretežno sunčano i vruće ljetno vrijeme, no o velikim srpanjskim vrućinama ne možemo govoriti. Noći će biti ugodnije, naročito u unutrašnjosti Istre, a i vjetar će postupno oslabjeti. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti