U noći na ponedjeljak stiže brza hladna fronta, smirivanje vremena već ujutro

Objavljeno: 09. veljače 2019. u 12:03h

Nakon perioda sunčanog i stabilnog vremena uz temperature zraka malo iznad prosjeka, pred nama je nova brza promjena.


Hladna fronta u noći na ponedjeljak donosi nam kratkotrajne intenzivne oborine uz prolazno zahladnjenje. Kiša će u gorju okrenuti na snijeg uz stvaranje pokrivača samo u najvišim predjelima.

Najviše oborina očekuje se na riječkom području i u Gorskom kotaru gdje može biti i obilnijih količina, dok se na zapadu i jugu Istre očekuju vrlo male količine. Razlika u izmjerenim količinama bit će posebno izražena u nedjelju kada će do izražaja doći orografske ili reljefne oborine.

Nakon zahladnjenja u višim predjelima gorja može pasti 5-10 centimetara snijega, dok će u Lici vjerojatno biti i nešto većih količina.

U noći na ponedjeljak jak jugozapadni vjetar zamijenit će sjeverozapadnjak i sjeverac, no ne očekuje se izražen pad temperature zraka. Kao što možemo vidjeti na prognozi WRF-a, temperature zraka i nakon fronte na zapadu Istre bit će više od 10 °C.

Meteoalarm je za nedjelju izdao narančasto upozorenje zbog udara juga od 65 do 90 km/h.

Smirivanje vremena očekuje se već u prvom dijelu ponedjeljka, što je uvod u sunčaniji nastavak tjedna bez većih meteoroloških događaja. Temperature zraka zadržavat će se uglavnom oko prosjeka i to ponajprije zahvaljujući hladnijim jutrima. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti