U nedjelju glavnina pogoršanja na Jadranu, izdana brojna upozorenja

Objavljeno: 02. studenoga 2019. u 21:40h

Subota je donijela pogoršanje vremena na cijelom području uz mjestimičnu kišu. Zapuhalo je slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak.


Za razliku od dijelova Dalmacije gdje je do 19 sati već lokalno palo 100 mm kiše, u Istri su izmjerene količine skromnije, no lokalno je također pala obilna kiša. Prema našim meteorološkim postajama do 21 h najviše kiše palo je u Rovinju, čak 37 mm.

Nedjelja donosi daljnje pogoršanje vremena. Zapuhat će umjereno i jako jugo i oštro koje će navečer okrenuti na jugozapadnjak. Pritom je izgledan prolazak intenzivnog oborinskog vala, što dobro dočarava prognoza oborina na WRF modelu.

Povodom daljnjeg pogoršanja vremena, DHMZ je putem Meteoalarma za cijeli Jadran izdao visoko narančasto upozorenje. Za Istru i Kvarner ono se odnosi na lokalno obilne oborine i mogućnost bujičnih poplava. U kratkom vremenskom roku može pasti više od 55 mm, a u gorju 65 mm kiše!

Oštro narančasto upozorenje vrijedi i za more. Očekuje se jako jugo i jugozapadnjak s najjačim udarima na moru zapadne Istre 65-95 km/h. Slične brzine očekuju se diljem Jadrana izuzev južne Dalmacije gdje udari mogu dostizati čak 100 km/h.

U kombinaciji s niskim tlakom zraka, visokom vodom i jugozapadnim vjetrom prema dijelu modela u ponedjeljak ujutro može biti i izraženije plime. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti