hladno u Europi

U nastavku siječnja zima će pokazati zube

Objavljeno: 09. siječnja 2021. u 11:43h

Vikend je započeo s hladnim siječanjskim vremenom. Temperature zraka jutros u Istri snizile su se do -7 °C koliko je zabilježila naša agrometeorološka postaja u Tinjanu.


Hladno je bilo i u ostatku središnje Istre, a minusi su zabilježeni ponegdje i uz more. U Umagu i Dajli tako je izmjereno hladnih -3 °C, dok je najtoplije u Istri bilo na Poreru uz 6 °C.

Idućih dana očekuje nas nastavak hladnog i vjetrovitog vremena, no u Istri i na Kvarneru bez mjerljivih oborina.

Sredozemna ciklona sa središtem iznad Sardinije utjecat će tek na dio područja, odnosno snijeg se očekuje uglavnom samo u gorskom području te nekim nizinama unutrašnjosti Hrvatske, ali u malim količinama.

Idući tjedan hladno zimsko vrijeme

Diljem Europe idući tjedan te ujedno i sredinu klimatološke zime obilježit će hladno siječanjsko vrijeme. Kontinent se poprilično ohladio, a na ruskom dijelu temperature nerijetko padaju ispod -20 °C uz snijeg. Čvrsti su to temelji za eventualan dolazak jake siječanjske zime u naš dio Sredozemlja.

Posljednji izlazi europskog modela ECMWF predviđaju zadržavanje i kruženje hladnog te povremeno vlažnog zraka iznad našeg dijela Europe koje bi moglo potrajati danima. Nakon kratkotrajnog zatopljenja sredinom idućeg tjedna, već tijekom četvrtka te naročito petka moglo bi doći do pritjecanja novog, osjetno hladnijeg zraka.

Iako primjerice američki GFS smješta glavninu hladnog zraka istočnije, na GFS ensemblu u galeriji možemo vidjeti kako će se temperature zraka na plohi od 850 hPa konstantno zadržavati ispod višegodišnjeg prosjeka, što će uz noćnu vedrinu omogućavati noćno ohlađivanje uz temperature zraka ponegdje i ispod -10 °C.

Zima bi mogla pokazati zube

U nastavku siječnja zima bi mogla pokazati zube. Na izračunima našeg modela WRF Europa možemo uočiti kako se stari kontinent ohladio, ponajprije zahvaljujući upornoj anticikloni koja na sjeveroistoku vlada već tjednima.

Uz umjeren signal za jačanje sibirske anticiklone te uslijed događanja u stratosferi (zagrijavanja), ali i slabih zonalnih strujanja, u nastavku mjeseca i zime možemo se nadati jačim zahladnjenjima, višednevnim burama, a možda uz malo “sreće” i snijegu.

No najavljivati snježne epizode na temelju ovih izlaza bilo bi nerazborito, pošto je i situacija ovog vikenda pokazala kako se prognoza oborina drastično može promijeniti unutar samo 72 h.

Snijeg kojeg je trebalo biti u značajnijim količinama, moguć je eventualno u gorju, dok se kod nas u Istri očekuje pretežno oblačno i suho vrijeme s burom. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti