U Krku predstavljena posljednja knjiga legendarnog meteorologa Milana Sijerkovića

Objavljeno: 19. lipnja 2019. u 09:51h

Predstavljanje posljednje, dvadesete po redu, knjige legendarnog meteorologa Milana Sijerkovića slikovitog naziva ‘Krk – blagost mora, dašak gora: Crtice o vremenu i podneblju grada i otoka Krka‘ održano je prošlog petka u krčkoj Velikoj vijećnici, u sklopu proslave Dana Grada Krka, izvijestio je portal Dalmacija danas.


Kako je u uvodnom izlaganju pojasnio grafički urednik Igor Gržetić, riječ je o knjizi nedavno izašloj u nakladi Grada Krka, prvoj meteorološkoj knjizi o jednom sjevernojadranskom otoku, koja na popularan način donosi zanimljivosti o vremenu i podneblju Krka te predstavlja važan doprinos cjelovitom znanju o osebujnoj klimi Kvarnera.

Pisana je u obliku manjih zaokruženih cjelina koje tvore dva veća poglavlja pod nazivom Opća klimatska obilježja, gdje se opisuju glavne karakteristike krčke klime i najvažnije atmosferske pojave, te Godišnji kalendar vremena i klime u kojem su detaljno opisana klimatska obilježja svakog mjeseca u godini, a posebnom je čine brojne fotografije meteorološke tematike dvojice krčkih fotografa Mira Sveteca i Srđana Hulaka.

Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić naglasio je da je suradnja Grada Krka s Milanom Sijerkovićem započela prije petnaestak godina, kada je otvoren službeni internetski portal Grada Krka, za koji je Sijerković napisao prilog o meteorološkim obilježjima grada. Napomenuo je da knjiga obiluje opisima povijesnih događanja od kojih je posebno izdvojio prikaz zime 1929., kada je otok Krk bio zatrpan s tri metra snijega, otočić Košljun bio okovan ledom, a ljudi su kao ogrjev koristili pokućstvo. (Dalmacija danas).

Komentiraj

Povezane vijesti