U kalendarsko proljeće vjerojatno uz olujnu buru i hladnoću

Objavljeno: 16. ožujka 2021. u 21:44h

U klimatološko proljeće ušli smo s 01.03. Dani su već osjetno dulji, poljoprivredni radovi na otvorenom u punom su jeku, ali značajnijeg porasta temperatura zraka nema. Tijekom siječnja te naročito veljače bilježili smo i toplije dane.


Za razliku od klimatološke zime koju je obilježila toplina i višak oborina, u proljeće smo ušli s primjerenijim temperaturama. Ekstremno visoke temperature s kraja veljače na svu sreću nisu se nastavile, no one su bile dovoljne da probude prirodu, stoga će u idućem razdoblju postojati opasnost od šteta uzrokovanih mrazom.

Iduća 3 dana donose nam vrijeme primjereno dobu godine. Prevladavat će djelomice sunčano, prohladno, vjetrovito te nestabilno, nerijetko uz pljuskove snijega u gorskom području. Temperature zraka ostat će blago ispod prosjeka za sredinu ožujka.

Hladnije vrijeme prema svemu sudeći nastavit će se i idućih 10-ak dana, nakon čega bi krajem ožujka moglo stići izraženije zatopljenje koji mnogi priželjkuju. No prije toga, stiže nam još barem jedna marčana bura!

U kalendarsko proljeće koje nam ove godine stiže 20.03. u 10:27 sati prema svemu sudeći ući ćemo s jakom i olujnom burom i hladnoćom. Zahvaljujući razvoju ciklone južnije od naših krajeva, najvjerojatnije u Jonskom moru, glavno obilježje vremena bit će vjetar.

Prema večerašnjim modelima bura bi trebala puhati barem 3 dana, dakle bila bi riječ o pravoj marčanoj buri. Naročito bi vjetrovita mogla bi biti nedjelja uz temperature zraka značajnije ispod prosječnih za doba godine. Zbog južnije putanje ciklone oborine nisu izgledne, no u gorju bi moglo biti slabog snijega.

Nakon smirivanja vjetra prijeti nam i jači mraz, no za detaljnije prognoze morat ćemo još malo pričekati, pošto se projekcije glavnih izlaza poprilično razlikuju i to unutar samo 96 sati. Još detaljnije o novoj marčanoj buri pišemo uskoro, stoga nas pratite i idućih dana! (P.R./IM).

Povezane vijesti