U četvrtak u unutrašnjosti Hrvatske do 24 °C, godina bi mogla biti među najtoplijima u povijesti

Objavljeno: 08. ožujka 2019. u 12:28h

Jučerašnji je dan u većini Hrvatske bio jedan od najtoplijih dana ove godine, a ponegdje i najtopliji. Od trenutačno raspoloživih podataka s meteoroloških postaja DHMZ-a najviših – čak 24 °C – izmjereno je u Velikoj Gorici, Slavonskome Brodu, Sisku, Karlovcu, Kutini, Goricama pokraj Nove Gradiške, Belom Manastiru te na Bilogori pokraj Pitomače, piše Zoran Vakula za HRT.


Pritom vjerojatno ni na tim postajama, ali sigurno ni na zagrebačkima – ni u Maksimiru ni na Griču – nikada do sada tako visoka temperatura nije izmjerena tako rano u godini – u Maksimiru 23,2 °C, a na Griču 22,9 °C! Viša je do sada prvi put u godini izmjerena 11. ožujka u Maksimiru, te 17. ožujka na Griču. A podaci najviše dnevne temperature zraka na Griču postoje još od 1881. godine!!

Relativno će toplo biti i u nastavku tjedna, ali u većini kontinentalne Hrvatske manje nego u četvrtak. No, ponegdje u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te na Jadranu bit će čak i toplije, a zamjetniji pad temperature dogodit će nam se početkom sljedećega tjedna, kada će osjećaj hladnoće dodatno pojačavati povremeno umjeren, gdjekad vjerojatno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu većinom još jača bura i tramontana.

Do tada i dalje jugozapadnjak i jugo – često umjereni, mjestimice i jaki, uglavnom na Jadranu i olujni, osobito u petak.

I dok je potkraj nedjelje, i osobito u ponedjeljak, s već najavljivanom izraženijom promjenom vremena, kiša gotovo sigurna diljem Hrvatske, u mnogim krajevima i u obliku pljuskova s grmljavinom, a ponegdje vjerojatno i s olujnim nevremenom, u gorju i snijegom – gdje će, kada i koliko biti kiše u nastavku ovoga tjedna za HRT je prognozirala Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. A njezine prognoze, kao i njezinih kolegica i kolega iz Zagreba, Rijeke i Splita mogu se naći i u HRT METEO aplikaciji.

Prognoza za proljeće i ljeto

I ne samo to! Gostujući u rano poslijepodne u Studiju 4 na HTV4, Dunja je otkrila i najnoviju dugoročnu prognozu – i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina – i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji. (Zoran Vakula/HRT).

Komentiraj

Povezane vijesti