U centru Zagreba izmjeren udar vjetra od 101 km/h, na Krčkom mostu 162 km/h

Objavljeno: 13. svibnja 2019. u 20:09h

Izrazito nepovoljne vremenske prilike zahvatile su u nedjelju i ponedjeljak veći dio Hrvatske. Obilna kiša te jak i olujan sjeverni vjetar, bura i jugo najjače su pogodili sjeverni Jadran te gorsku i središnju Hrvatsku, priopćio je DHMZ.


Nepovoljno vrijeme posljedica je snažne ciklone sa središtem iznad južne Italije i jake anticiklone nad sjeverozapadnom Europom. Između ta dva sustava nastale se velike razlike u tlaku zraka uz pritjecanje hladnog zraka sa sjevera, dok je ciklona nad Hrvatsku, osobito Jadran i Dinaride donosi s juga veliku količinu vlage.

U utorak će još biti vjetrovito, osobito na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zbog jake i olujne bure, a u unutrašnjosti će jak sjeverni vjetar kroz dan postupno slabjeti. U srijedu će slabjeti i bura na Jadranu, pa će se s obzirom na vjetar u srijedu situacija postupno smiriti.

Što se oborine tiče, situacija i dalje ostaje nepovoljna, pogotovo u unutrašnjosti gdje će još i u iduća dva dana biti mnogo kiše. Zbog obilne količine kiše i dalje postoji opasnost od lokalnih bujičnih te osobito riječnih poplava, pišu meteorolozi DHMZ-a.

Jak vjetar danas u Zagrebu:

Posebno su zanimljivi podaci o udarima vjetra. Prema mjerenjima DHMZ-a u centru Zagreba (Grič) izmjereno je čak 101 km/h! Olujni udari bure izmjereni su i na Kvarneru. Na Krčkom mostu zabilježeno je orkanskih 162 km/h. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti