U Alpe stiže obilan snijeg, već za vikend pahulje moguće i u hrvatskom gorju

Objavljeno: 22. rujna 2020. u 20:20h

Vrijeme je poprimilo jesenska obilježja, prevladava oblačno i kišovito, nerijetko uz grmljavinske pljuskove i pijavice, no tek smo ušli u jesenski tip vremena.


Što se tiče aktualne promjene koja uzima maha, glavnina oborina očekuje nas u petak, ali nestabilno će se zadržati i za vikend kada slijedi izražen pad temperature zraka!

Razmjerno topla zračna masa uz temperature na plohi od 850 hPa (1500 m.n.v.) u našem dijelu Europe zadržavat će se do prvih sati subote kada stiže izražena hladna fronta sa sjevera Europe. Temperature zraka u kratkom roku snizit će se i do 10 °C ispod prosječnih za doba godine!

Zapuhat će umjeren i jak sjeverozapadnjak i bura koja će doprinositi osjećaju osjetno hladnijeg vremena. Vikend će tako obilježiti značajno niže temperature zraka u odnosu na protekle dane, što će za mnoge biti pravi “temperaturni šok”, jer će posebice na kontinentu trebati deblja odjeća.

Zahladnjenje će još izraženije biti u gorju, naročito u najvišim predjelima gdje bi prema trenutnim prognostičkim modelima početkom novog tjedna mogla čak i zasniježiti! U Alpama će početi snježna sezona, pošto se u višim predjelima očekuje i do metar pokrivača.

Iako su prognoze prije 10-ak dana sugerirale kako ćemo ove godine uživati u babljem ljetu, od njega ne bude ništa. Nakon izraženijeg pada temperatura, povratak vrlo toplog i vrućeg vremena nije izgledan. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti