Tučonosna nevremena u unutrašnjosti Istre, zabilježen shelf cloud

Objavljeno: 28. travnja 2019. u 16:51h

Nedjelja je započela stabilnim vremenom uz sunčana razdoblja, naročito uz obalu. No da se sprema promjena mogli smo uočiti po pojačanom južnom vjetru i specifičnim oblacima, ujutro je naime zabilježeni rijetka vrsta koju nazivamo Undulatus Asperatus.


Sredinom dana atmosfera se naglo destabilizirala, a do razvoja najjačih sustava došlo je na dijelu poluotoka gdje je to WRF predvidio, u što se možete uvjeriti u našoj jutrošnjoj objavi. Sunčana razdoblja ubrzo su zamijenili lokalni pljuskovi praćeni sporadičnom grmljavinom, dok je na moru došlo do razvoja velikog shelf clouda.

Najintenzivniji pljuskovi zabilježeni su na području Tinjana i Vižinade gdje je sitna tuča stvorila tanji ledeni pokrivač. Tuča je povremeno bila i krupnija, odnosno do veličine lješnjaka što će zasigurno uzrokovati štete na poljoprivrednim kulturama. Temperatura zraka za vrijeme najintenzivnije tuče lokalno se snizila ispod 5 °C.

U idućim satima očekuje nas nastavak nestabilnog vremena, no ovako snažnih nepogoda s tučom ne bi trebalo biti.

Do 17 sati najviše kiše palo je u Žužićima kraj Tinjana, 29 mm. Zatim slijede Mekiši kod Vižinade s 25 mm, Špinovci (20 mm), Višnjan (16 mm) i Kanfanar (10 mm). (P.R./IM).

WRF je dobro predvidio područje gdje će doći do razvoja najjačih sustava:

Početak tuče u Žužićima (Tinjan):

Muntrilj (uživo):

Komentiraj

Povezane vijesti