Tropska oluja Kompasu potopila dio Filipina, 11 mrtvih i 7 nestalih

Objavljeno: 13. listopada 2021. u 08:22h

Tropska oluja Kompasu pokrenula je u utorak klizišta i poplave dok je probijala sjeverne Filipine, ostavljajući najmanje 11 mrtvih, a sedam nestalih, rekli su dužnosnici. Više od 6.500 ljudi premješteno je iz domova u nekoliko poplavljenih gradova na sjeveru države. Neprestana kiša i jak vjetar također su rušili drveće i električne stupove koji su izazvali nestanak struje.


Photo credit: AFP

Šest osoba poginulo je u klizištima koja su im oštetila kuće u planinskoj sjevernoj provinciji Benguet. Tri osobe u regiji se i dalje vode kao nestale. Zaštitar u luci utopio se nakon što su ga snažni valovi ponijeli u gradu Claveria u Cagayanu, rekli su dužnosnici za odgovor na katastrofe.

U zapadnoj provinciji Palawan četiri su osobe poginule, a još četiri su nestale u poplavama u gradu Narra nakon monsunskih kiša pojačanih olujom. Obalska straža spasila je u ponedjeljak starije stanovnike i djecu zarobljene u potopljenim kućama i odnijela ih kroz poplavne vode u ruralnom selu u gradu Brooke’s Point u Palawanu.

Kompasu je napustio Filipine i posljednji put je praćen preko Južnokineskog mora prema kineskom otoku Hainan i kasnije Vijetnamu.

Oko 20 oluja i tajfuna svake godine zahvati Filipine, koji se također nalaze u takozvanom pacifičkom “vatrenom prstenu”, regiji koja je često pogođena potresima i vulkanskim erupcijama, čineći arhipelag jugoistočne Azije jednim od najsklonijih katastrofama u svijetu. (The National News)

Photo credit: Philippine Coast Guard / AP.
Photo credit: Philippine Coast Guard / AP.
Photo credit: Reuters

Povezane vijesti