Toplinskog vala o kojem svi pričaju nema

Objavljeno: 07. kolovoza 2018. u 22:30h

Proteklih dana mediji nas bombardiraju vijestima o toplinskom valu u Hrvatskoj, a Meteoalarm uporno najžešće crveno upozorenje izdaje upravo za Istru i Kvarner. No svjedočimo li uopće toplinskom valu?


Sudeći prema meteorološkim podacima, odgovor je NE! Toplinskog vala još uvijek nema u našim krajevima.

Najprije ćemo spomenuti maksimalne dnevne temperature zraka koje bilježe motritelji DHMZ-a ovog kolovoza u Istri.

Kada maksimalne dnevne temperature zraka prijeđu 35 °C govorimo o vrlo vrućem vremenu, odnosno možemo reći kako nas je zahvatio toplinski val, naročito ako se ti dani jave u nizu kao lani.

Proteklih dana prema službenim mjerenjima DHMZ-a temperature zraka ne prelaze granicu vrlo vrućeg vremena od 35 °C. U Pazinu je u utorak maksimalna dnevna temperatura iznosila 34,3 °C, isto koliko i u ponedjeljak te nedjelju.

Ove sezone 2 vrlo vruća dana, lani do istog datuma 7

Posljednji vrući dan zabilježen je prvog dana kolovoza, odnosno prije 7 dana kada je bilo 35,2 °C.

Nije na odmet izdvojiti podatak kako smo ove sezone (godine) do 07.08. u Pazinu zabilježili samo 2 vrlo vruća dana, a lani ih je do istog datuma bilo čak 7!

Od toga prošle je godine zabilježen niz od 6 vrlo vrućih dana (01.08.-07.08.) uz maksimalnu dnevnu temperaturu zraka u hladu meteorološkog zaklona koja se popela na 39,5 °C! E to je bio ozbiljni toplinski val uz rekordne temperature zraka!

Ove godine smo daleko od obaranja novih rekorda, a i prvi vrući dan javio se kasno, tek 16.07. Našu vrlo zanimljivu analizu povodom toga možete pročitati OVDJE.

U Puli slično…

Analizirajući podatke s pulskog aerodroma dolazimo do istog zaključka. Ove sezone zabilježena su tek dva vrlo vruća dana i to početkom kolovoza, dok se u utorak temperatura popela na “tek” 33,6 °C.

Usprkos tome Meteoalarm je danima “crven”, a iako je dobro skrenuti pažnju na vruće vrijeme, važno je znati da neki mediji koriste to “crvenilo” kako bi objavljivali senzacionalističke vijesti koje i nemaju pretjerano veze s istinom. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti