Temperature rastu iznad 20 °C, ima li nade za skorašnje zahladnjenje?

Objavljeno: 24. studenoga 2019. u 16:29h

U novi tjedan ulazimo s povoljnim vremenom. Konačno očekujemo djelomice sunčano vrijeme, ali temperature zraka bit će sve samo ne studene.


Ponedjeljak i utorak donose nam pretežno sunčano i neuobičajeno toplo vrijeme za studeni. Iako će jutra biti jesenski svježa, dnevne vrijednosti mogle bi lokalno porasti iznad 20 °C! Još u ponedjeljak puhat će bura, ali će brzo oslabiti na cijelom području, već do sredine utorka.

Iskoristite dva dana povoljnog vremena, jer u srijedu očekujemo porast naoblake, a prema današnjim izlazima prognostičkim modela već u noći je izgledna mjestimična kiša, naročito u gorskom području. Ponovno će zapuhati slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak.

Ima li nade za skorašnje zahladnjenje?

U klimatološku zimu ulazimo već iduću nedjelju. Analizirajući višegodišnji prosjek temperature zraka, u tom dijelu godine primjetan je njezin nagli pad, dakle i statički valja očekivati prva jača zahladnjenja.

Prema sve više scenarija prognostičkih modela, u skladu s klimatološkim početkom zime sve je izvjesnije umjereno zahladnjenje. Temperature zraka snizile bi se čak i ispod prosjeka na barem 2-3 dana, no većih zimskih uzbuđenja u nižem području ne bi trebalo biti.

Nadamo se ipak da će barem na Učki pasti snijeg, na današnji dan bilo ga je 2013. i 2015. godine, dok su prve pahulje zabilježene tjednima ranije. Ove jeseni Učka još nije vidjela ni pahulju snijega, što je za planinu veliki ekstrem. (P.R./IM).

 

Komentiraj

Povezane vijesti