Svibanj je bio osjetno hladniji od prosjeka, u Dalmaciji lokalno jaka suša

Objavljeno: 03. lipnja 2021. u 08:20h

Odstupanja srednje temperature zraka u svibnju 2021. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od -2,5 °C (Varaždin) do 0,4 °C (Dubrovnik). Na svim postaja, izuzev Dubrovnika i Ploča, temperatura zraka je bila niža od prosječne, javlja DHMZ.


Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za svibanj 2021. godine opisane su sljedećim kategorijama: vrlo hladno (sjeverni dio središnje Hrvatske i područje od Bilogore do Daruvara), hladno (istočna i veći dio središnje Hrvatske, Gorski kotar i Istra) i normalno (dio gorske Hrvatske, sjeverno i južno Hrvatsko primorje sa zaleđem).

Oborine

Odstupanja količine oborine u svibnju 2021. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 19 % višegodišnjeg prosjeka u Komiži gdje je palo 5,3 mm oborine, do 244 % u Varaždinu (165,5 mm). Analiza odstupanja količina oborine za svibanj 2021. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na polovici postaja bile ispod, a na ostalima iznad prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u svibnju 2021. godine izražene percentilima detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: vrlo sušno (okolica Knina), sušno (dio Like, Lošinj, sjeverna Dalmacija i dio zaleđa, Vis), normalno (istočna Hrvatska, dio gorske Hrvatske i Like, Istra, kvarnerski otoci, srednja Dalmacija izuzev okolice Splita i Visa, južna Dalmacija), kišno (južni dio središnje Hrvatske, dio gorske Hrvatske, obala Kvarnera, okolica Splita), vrlo kišno (sjeverozapadni dio središnje Hrvatske) i ekstremno kišno (šire područje Varaždina). (DHMZ).

Komentiraj

Povezane vijesti