Svibanj će vjerojatno biti topliji od prosjeka uz nastavak suše, no izgledne su jače fronte

Objavljeno: 06. svibnja 2020. u 22:11h

S prošlim periodom promjenjivog vremena koji je potrajao 7 dana suša je u većem dijelu Istre poprilično ublažena, dok se na jugu Istre nastavio ekstreman deficit oborina o čemu smo već pisali.


Prema trenutnim srednjoročnim prognozama, lanjski se svibanj neće ponoviti. ECMWF tjedna prognoza predviđa kako će naše područje tek tjedan dana biti kišovitije od prosjeka uz temperature oko ili malo ispod prosjeka. Najveća vjerojatnost pojave oborinskog suficita postoji u razdoblju od 11. do 17. u mjesecu.

To se slaže s trenutnim predviđanjima ostalih modela koji prognoziraju dolazak fronte početkom idućeg tjedna, no iako je zahladnjenje vrlo izgledno, prognoza oborina vrlo je nezahvalna. U slučaju stvaranja ciklone južnije ili zapadnije u Sredozemlju, naši će krajevi ponovno dobiti malo kiše, naročito na jugu poluotoka gdje ona može i izostati.

Kao što možemo uočiti na naslovom grafičkom prikazu, iznad Europe nakon 11. izgledan je vrlo izražen sukob dvije zračne mase sasvim različitih karakteristika. Jedne hladne polarnog porijekla i druge vruće afričke. U takvim situacijama valja očekivati turbulentno vrijeme diljem kontinenta, o čemu ćemo detaljnije pisati na portalu idućih dana!

Prije fronte, očekuje nas period pretežno sunčanog i ugodno toplog vremena, dok na istok zemlje za vikend stižu prave ljetne temperature uz vrijednosti i do 30 °C, što se dobro može uočiti na ICON-u. U Istri će vrijednosti biti primjerenije dobu godinu, no u unutrašnjosti ćemo mjeriti 25-27 °C. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti