Sve izglednije jako zahladnjenje uz velike minuse, moguće štete u poljoprivredi

Objavljeno: 18. ožujka 2020. u 12:46h

Nakon što nas je zima poštedjela žešćih prodora hladnog zraka i snijega, a što je uzrokovalo ranije kretanje vegetacije, proljeće će odmah na kalendarskom početku pokazati svoju zimsku stranu.


Zahvaljujući razvoju anticiklone na sjeveru Europe, prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci sinoptička situacija omogućit će prodor vrlo hladnog zraka sa sjeveroistoka u naš dio kontinenta. Početkom idućeg tjedna na plohi od 850 hPa (oko 1400 m.n.v.) vrijednosti bi se mogle sniziti na -12 °C, što je oko 12 °C ispod prosječnih vrijednosti za doba godine.

Hladan prodor prema većini prognostičkih modela potrajat će 3-4 dana uz vrlo izraženo negativno temperaturno odstupanje. Značajnije oborine na sjevernom Jadranu nisu izgledne, no u gorju i nizinama unutrašnjosti snijeg nas ne bi trebao iznenaditi. Zimska oprema ponovno bi mogla zatrebati u kopnenom području!

Puhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima s olujnim udarima. Usprkos pretežno sunčanom vremenu bura će doprinositi dojmu osjetno hladnijeg vremena.

Od nadolazećeg prodora hladnog zraka najviše trebaju strahovati poljoprivrednici, pošto će se u kopnenom području temperature zraka lokalno sniziti ispod -5 °C, a u slučaju vedre i tihe noći mogli bi zabilježiti i -10 °C.  Zahvaljujući ekstremno toploj zimi, vegetacija je uranila 15-ak dana, što bi sada moglo “doći na naplatu”. (P.R./IM).

Povezane vijesti