Superćelija u središnjoj Istri iznjedrila tornado F1, na svu sreću prošao je šumom

Objavljeno: 01. kolovoza 2021. u 22:12h

Superćelija koja se razvila na moru zapadne Istre, a zatim je nešto nakon 18 h ojačala te se premjestila kopnenim dijelom od Poreča prema Pazinu, iznjedrila je prema našim procjenama F1 tornado.


Na svu sreću tornado se kretao nenaseljenim, šumskim područjem izbjegavajući sva naselja na svojoj ruti. Kuda je prošao srušio je brojna stabla, nerijetko i hrastove stare 100-tinjak godina, a savio je i stup HEP-a.

Najpogođenije je područje oko Anžići i Kvešti, a prolazak tornada jasno se može uočiti na liniji dugačkoj 500-tinjak metara.

Iz Anžići, video: Žaklina Jacqueline Smolica

F1 snagu tornada obilježavaju brzine vjetra u vrtlogu između 116 i 188 km/h, a u slučaju ulaska ovakvog vrtloga u naselje, valjalo bi očekivati oštećenje krovova, rušenje većih stabala i popriličnu materijalnu štetu.

Zašto ovu pojavu ne nazivamo pijavicom leži u tome što pijavicama nazivamo vrtložne pojave koje nastaju iznad morske površine, dok se tornada razvijaju u sklopu superćelija iznad kopnenog područja i za razliku od pijavica iznimno su rijetka na našem području.

Sam proces razvoja današnjeg tornada detaljno je analizirao Ivan Toman s Meteoadriatica na ovom linku.

S obzirom na sve navedeno, prava je sreća da nitko nije stradao! (P.R./IM)

 

Povezane vijesti