Sunce je ušlo u vrlo dubok solarni minimum, 100 dana u 2020. bez ijedne pjege

Objavljeno: 16. svibnja 2020. u 14:06h

Sunce je ušlo u vrlo dubok solarni minimum, a ove godine već bilježimo 100 dana u kojima nije zabilježena niti jedna sunčeva pjega, prenosi UNILAD.


Astronom dr. Tony Phillips istaknuo je kako je trenutni solarni minimum jedan od najdubljih u posljednjih 100 godina, dok Forbes piše kako je ovo druga godina u nizu s rekordno malim brojem sunčevih pjega.

Sunčeve pjege su područja magnetske aktivnosti na sunčevoj površini, a igraju veliku ulogu u sunčevim aktivnostima uključujući solarne baklje i izbacivanju koronalne mase. Na Suncu ih se primjećuje kao tamne mrlje.

Solarni minimum započinje kada na Suncu nestanu sunčeve pjege, a ta je pojava dio prirodnih sunčevih ciklusa i događa se svakih 11 godina. Sunčev minimum obično se sastoji od 12 mjeseci male aktivnosti.

Utjecaj solarnog minimuma na Zemlju

Oko utjecaja solarnih ciklusa, odnosno solarnog minimuma na Zemlju još se vode znanstvene debate. Jedan dio znanstvenika tvrdi da solarni minimum može značajnije utjecati na vremenske prilike i sezimološku aktivnost, dok drugi dio zagovara teoriju prema kojoj ima mali utjecaj.

Neki su znanstvenici povezali prethodni solarni minimum s dramatičnim zahladnjenjima, uključujući malo ledeno doba 1600-ih godina, a pojedini stručnjaci boje da će se to i ponoviti.

Valentina Zharkova, profesorica matematike na Sveučilištu Northumbria izjavila je sljedeće, “solarna će aktivnost pasti za 60 % tijekom 2030-ih, što je posljednji put viđeno tijekom malog ledenog doba koje je započelo 1645. godine.”

U međuvremenu, Georg Feulner iz Instituta za istraživanje klimatskih promjena u Potsdamu, rekao je: “Očekivano smanjenje globalne temperature iznosilo bi najviše 0.1 °C, u usporedbi s porastom oko 1.3 °C od predindustrijske ere do 2030. godine.” (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti