Studeni: Velike temperaturne i oborinske razlike između Istre i Dalmacije

Objavljeno: 03. prosinca 2021. u 17:14h

Odstupanja srednje temperature zraka u studenom 2021. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 0,1 °C (Bilogora) do 3,0 °C (Dubrovnik). Na svim postajama temperatura zraka je bila viša od prosječne, izvijestio je DHMZ.


Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za studeni 2021. godine opisane su sljedećim kategorijama: normalno (istočna, središnja i sjeverni dio gorske Hrvatske, Istra), toplo (šire riječko područje, kvarnerski otoci, dio gorske Hrvatske s Likom, sjeverna i srednja Dalmacija sa zaleđem izuzev šire okolice Splita, dijelova Brača, Hvara i Visa) i vrlo toplo (šira okolica Splita, dijelovi Brača i otoka Hvara, Vis, šire područje Ploča, južna Dalmacija) i ekstremno toplo (Dubrovnik).

Odstupanje temperature od prosjeka – u Istri većinom oko prosjeka, u Dalmaciji i vrlo toplo

Oborine

Odstupanja količine oborine u studenom 2021. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 85 % višegodišnjeg prosjeka u Pazinu (104,6 mm oborine ) do 331 % u Hvaru (328,9 mm). Analiza odstupanja količina oborine za studeni 2021. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na većini postaja bile iznad prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u studenom 2021. godine izražene percentilima detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: normalno (dio istočne, središnja i veći dio gorske Hrvatske, Istra, sjeverno Hrvatsko primorje, obala južne Dalmacije), kišno (velik dio istočne Hrvatske, dio Like, šire zadarsko područje s otocima, Korčula, Lastovo i Mljet), vrlo kišno (dio sjeverne i srednja Dalmacija) i ekstremno kišno (šire šibensko područje sa zaleđem, dio otoka Hvara, Komiža i Ploče).

Odstupanje oborina od prosjeka – Dalmacija mjestimice ekstremno kišna, u Istri oborine u prosjeku

Povezane vijesti