Stiže obilna kiša i jugo, a zatim zimski udar s Genovskom ciklonom za kraj klimatološke jeseni!

Objavljeno: 24. studenoga 2021. u 11:11h

Još danas uživat ćemo u lijepom jesenskom vremenu kojeg obilježava prekrasna vedrina i pregršt sunčanog vremena. Već sutra slijedi pogoršanje, odnosno naoblačenje uz mjestimičnu kišu, naročito u drugom dijelu dana kada može i zagrmjeti.


Vrlo nestabilno vrijeme uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu zadržat će se sve do početka idućeg tjedna, a ukupna suma oborina mjestimice na Jadranu i u predjelima uz Jadran mogla bi prijeći 100 mm. Puhat će uglavnom južni i jugozapadni vjetar, a povremeno će biti i zapadnjaka.

Suma oborina u idućih 5 dana (WRF, Istramet)

Glavnina pogoršanja vremena stiže krajem nedjelje kada očekujemo hladnu frontu uz produbljivanje ciklone u Genovskom zaljevu. Već za vikend snijega će biti u gorskim predjelima Slovenije, dok će u Alpama biti obilnih količina.

S daljnjim zahladnjenjem krajem nedjelje snijeg će pasti i u Gorskom kotaru te vrlo vjerojatno i u istarskom gorju, odnosno na Učki i Ćićariji. Ipak, riječ je o prognozi koja izlazi iz okvira 3 dana, stoga će se projekcije još mijenjati, naročito po pitanju oborina. Međutim, izraženo zahladnjenje nas očekuje.

Zimski udar u posljednjim satima studenoga (WRF, Istramet)

Nakon studenoga kojeg je obilježilo toplije vrijeme od prosjeka, sam kraj mjeseca donosi nam pravi zimski udar sa snijegom u gorju, ali pahulje možda zalepršaju i u nižem području. Hladnije vrijeme i snijeg očekuje i velik dio Europe, a naročito obilne količine pasti će na Pirenejima i u zapadnim Alpama.

Kao što možemo vidjeti na modelima po pitanju snijega dobro “stoji” i nizinski dio Njemačke. Zima stiže! (P.R./IM).

Suma snijega do kraja prosinca (WRF, Istramet)

Povezane vijesti