Stiže hladnije vrijeme uz primjeren ulazak u klimatološku zimu

Objavljeno: 27. studenoga 2020. u 10:57h

Još samo 3 dana i počinje klimatološka zima, omiljeno godišnje doba velikog broja naših posjetitelja, a kakvo nas vrijeme očekuje u prvim danima najhladnijeg godišnjeg doba pročitajte u nastavku.


Subotu će obilježiti uglavnom oblačno vrijeme uz mjestimičnu slabu kišu, naročito na kvarnerskim otocima. Puhat će raznolik vjetar, na dijelu područja istočnjak i bura, a na južnom Kvarneru čak i jugo koje će navečer posvuda okrenuti na buru.

S burom stiže i zahladnjenje, a u noći na nedjelju u višem gorju može pasti i malo snijega, no riječ je o zaista malim količinama. Kao što vidimo u prognozi WRF-a, tek se mjestimice očekuje stvaranje tanjeg snježnog pokrivača.

U nedjelju će postupno doći do smanjenja naoblake, a ojačat će i bura koja će doprinositi osjećaju hladnog vremena. Tijekom dana postupno će pristizati sve hladniji zrak sa sjeveroistoka kontinenta, što će se nastaviti i u ponedjeljak.

Uvod je to u vrlo hladno prvo prosinačko jutro kada bi se temperature zraka ponegdje mogle sniziti i ispod -5 °C, dok će još hladnije biti u Gorskom kotaru i nizinama unutrašnjosti Hrvatske. Imat ćemo dojam prave zime, ali bez snijega.

Prva dekada poprima zimska obilježja vremena

Na trenutnim izračunima prognostičkih modela prva dekada prosinca sve više poprima zimska obilježja. Temperature zraka bit će u skladu s dobom godine, dakle zimske, a povremeno će biti i oborina, iako se izračuni po tom pitanju poprilično razlikuju.

Mogućnost snijega za kontinentalni dio Hrvatske, pa čak i za naše područje raste sredinom idućeg tjedna pa do kraja dekade, o čemu ćemo detaljnije pisati u nastavku dana na portalu. Uživajmo u hladnijem vremenu! (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti