Starlink satelita trebalo bi biti čak 12.000, hoće li trajno promijeniti izgled neba?

Objavljeno: 18. travnja 2020. u 13:54h

U posljednje vrijeme na Istramet nam pristižu brojne dojave građana o prolasku neidentificiranih letećih objekata koji su na noćnom nebu vidljivi kao sjajne točkice u nizu. Takvom prolasku svjedočili smo i sinoć kada smo zaprimili desetke upita o čemu je riječ!


Riječ je Starlink satelitima tvrtke SpaceX koju vodi Elon Musk. Sateliti omogućuju brzi internet ponajprije ruralnom području SAD-a, ali tvrtka planira umrežavanje cijelog svijeta. Trenutno je u orbiti 360 satelita, a pošto se konstantno lansiraju novi (iduće lansiranje je već za 5 dana!), ukupan broj mogao bi narasti na nevjerojatnih 12.000.

O blagodatima brzog interneta ne treba previše govoriti, no kako će to utjecati na izgled noćnog neba? Dok ih je nekoliko stotina prolazak jedne serije možemo pratiti kao atrakciju, ali ako cijelo noćno nebo ispune tisuće satelita pitanje je hoćemo li ćemo moći uživati u noćnom nebu kakvo smo poznavali.

Poseban problem mogli bi imati astronomi kojima su ovakvi sateliti isključivo smetnja, pošto su objekti vrlo svjetli i nagrđuju noćno nebo.

Prema pisanju specijaliziranih znanstvenih portala, posebno će pogođeni biti znanstvenici koji se bave proučavanjem dubokog svemira, lovci na asteroide, ali i fotografi hobisti, jer što je duža ekspozicija to će biti veća mogućnost “hvatanja” dugog sjajnog traga. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti