Stanica Vostok izmjerila -75,3 °C, oboren je rekord za ožujak star 60 godina

Objavljeno: 24. ožujka 2020. u 07:37h

Nakon što su prije nekoliko mjeseci medijske stupce preplavljivale vijesti o ekstremnoj toplini na Antarktici, ove godine obaraju se i negativni rekordi koji medijski nisu tako zanimljivi kao oni pozitivni.


U nedjelju je prema službenim podacima OGIMET-a ruska stanica Vostok na Antarktici zabilježila -75,3 °C, što je najniža temperatura zraka u ožujku u povijesti mjerenja koja su počela 1957. godine.

Prijašnji rekord za ožujak iznosio je -75,0 °C, a zabilježen je 17.03.1960. To je ujedno i druga najniža temperatura u ožujku zabilježena u svijetu.

Stanica Vostok poznata je po najnižoj temperaturi zabilježenoj na Zemlji koja iznosi -89,2 °C, a taj rekord datira iz 21.07.1983.

Što se tiče prosječnih vrijednosti temperature na Južnom polu, one su značajno ispod prosjeka. Prema klimatskoj reanalizi climatereanalyzer.org portala, odstupanje iznosi -1,9 °C, dok je odstupanje na cijeloj Južnoj hemisferi 0,1 °C.

Niže temperature zraka od prosjeka dovele su i do naglog rasta površine pod ledom na Antarktici koja se sad kreće oko prosjeka za doba godine. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti