Središnju Sloveniju poharala razorna tuča

Objavljeno: 30. srpnja 2020. u 10:52h

U srijedu navečer u sklopu premještanja oslabljene fronte u Austriji i središnjoj Sloveniji došlo je do razvoja superćelijskih olujnih sustava.


Pritom je zabilježena razorna tuča, a najgore je bilo u okolici Domžala gdje su stradali automobili, krovovi, te naravno poljoprivredne kulture. Tuča je bila iznimno krupna, promjera i do 8 centimetara! Jače nepogode pogodile su i Austriju uzrokujući materijalnu štetu.

Olujni sustavi na svu sreću postupno su se ugasili na granici Hrvatske i Slovenije, iako su imali smjer kretanja prema Zagrebu.

Sijevanje se nekoliko sati moglo vidjeti i iz većeg dijela Istre, pa čak i sa 150 km udaljenih kvarnerskih otoka. Iako smo dulje vremena promatrali nebo, pojavu tzv. red spritesa, odnosno električnih pražnjenja u atmosferi iznad olujnih sustava na 60-90 km nismo uočili.

Idućih dana nestabilnosti može biti i u Gorskom kotaru, zaleđu Rijeke te na krajnjem sjeveru Istre, no bit će riječ o izoliranim grmljavinskim pljuskovima. Zadržat će se vruće i vrlo vruće ljetno vrijeme. Jače pogoršanje izgledno je početkom idućeg tjedna. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti